Rolovana teletina

Pečene rolade su još simbol okupljanja i zajedništva. Nekad je selo priređivalo najčešće perad i svinjetinu, a grad uz to i govedinu ili teletinu. Sada se obično poslužuje više vrsta pečenki uz maštovite priloge i salate.

Priprema:

  1. Teletinu odvojiti od rebara na grudima, zatim je natrljati sa malo soli i vegetom, te pobiberiti; dodati na kockice sjeckane dimljene slanine i sira trapista.
  2. zatim sve to urolati i vezati špagom, pouljiti, posuti biberom, natljati sa malo ruzmarina i staviti u posudu za pečenje.
  3. peći na 200 stepeni sat i pol uz povremeno okretanje i prelivanje mesa masnoćom kada je meso gotovo izvaditi ga i u masnoću staviti mladi krompir sevirati uz zelenu salatu.

Savjet:

Teleća prsa možete oblikovati i nadjenuti i na drugi način. Rastanjite ih tako da dobijete veliki odrezak. Po njemu rasporedite pripremljeni nadjev, pa savijte, a roladu povežite koncem. Dalje pripremajte kako je prije opisano. Ovako oblikovana i nadjevena teleća prsa lakše se režu i porcioniraju.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta

Zahtjevnost: Jednostavno

Posluživanje: Pečeno meso neka odstoji nekoliko minuta, pa ga zatim pažljivo režite na ploške i poslužite s mladim krompirom ili drugim sezonskim kuhanim povrćem.

Za: 4 osoba

Sastojci: