Dajkon - japanska rotkva


Dajkon ima dugačak bijeli (mada može da bude i crn i krem) zadebljali korijen sa svjetlozelenom pigmentacijom, a može da naraste od 12 do 30 centimetara, pa i više, dok mu je prečnik od četiri do šest centimetara, s pojedinim primjercima koji dostižu i prečnik fudbalske lopte.

Ova vrsta rotkve ima sočno, hrskavo “meso” bijele boje, a ukus joj je mnogo blaži nego naše baštenske rotkvice, slatkast (sadrži mnogo voćnog šećera, fruktoze) i svjež. Dajkon ima malo kalorija: 18 kcal u 100 grama, a obezbjeđuje 34 procenta dnevno preporučene doze vitamina C. Pored toga, sadrži i aktivne enzime koji potpomažu varenje, posebno skrobne hrane, pektin i celulozu, kalijum i kalcijum. Bogat je glikozidima i specifičnim materijama sa fitoncidnim i baktericidnim djelovanjem, pa je i ljekovit. Takođe, koristan je dijabetičarima i može da rastvori određenu vrstu kamenja u žuči, kao i rotkva i hren.

Mlado lišće dajkona takođe je bogato C vitaminom, beta-karotinom (provitaminom A), kalcijumom, ali i željezom. Japanska rotkva se jede sirova u salatama, isjeckana kao garnirung, ili termički obrađena na razne načine, poput brzog prženja na vrlo malo masnoće a veoma visokoj temperaturi. Može i da se peče na roštilju, u rerni, prži ili kuha, kao varivo ili u čorbi, a može i da se ukiseli ili usoli. U svakom slučaju, potrebno je da se prethodno očisti kao mrkva.